Αναζήτηση Ημέρα Νύχτα
Αναζήτηση

Πέτρα

άποψη από το Μοναστήρι στην Πέτρα με γυναίκα
Η αρχαία πόλη των Ναβαταίων
Total
0
Shares

Η Πέτρα  είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Είναι μια αρχαία πόλη που περιβάλλεται από βουνά και κρυφά περάσματα, αρχαίους τάφους και ναούς θεών.

Η είσοδος στο θησαυροφυλάκιο/ Photo travelerapects

Ποια είναι η Πέτρα της Ιορδανίας

Η Πέτρα της Ιορδανίας είναι μια αρχαία πόλη που σκάλισαν σε κόκκινο ψαμμίτη οι Ναβαταίοι, οι νομάδες Άραβες το 312 π.χ. Η προέλευση των Ναβαταίων παραμένει θολή σαν μια  αμμοθύελλα  στην έρημο. Η πόλη απέκτησε πλούτη από το εμπόριο λιβανιού, μύρου και μπαχαρικών, παρόλο που την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι συνέχισε να ευδοκιμεί έως ότου ένας σεισμός το 363 μ.Χ. κατέστρεψε ένα  μεγάλο μέρος της.

 Η αλλαγή αργότερα στους εμπορικούς δρόμους οδήγησε στην πτώση και την τελική εγκατάλειψη από όλους, εκτός από τους Βεδουίνους. Σήμερα η πρόσβαση  είναι εφικτή μέσω ενός σικ, μιας στενής δηλαδή χαράδρας.

Την πόλη ανακάλυψε το 1812 ο Έλβετος Γιόχαν Μπούρκχαρντ. Στις σπηλιές ζούσαν μόνο Βεδουίνοι και παρόλο που δεν κατοικούν πια εδώ είναι παρόντες. Είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα  τουριστικής εκμετάλλευσης του χώρου. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στα κοντινά χωριά.

Πέτρα- Τα καλύτερα σημεία στη βασική διαδρομή

Έλα το πρωί, στις 6:30 που ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος είναι λίγοι αυτοί που θα μπουν πρώτοι. Η απόκοσμη ηρεμία του περάσματος θα είναι η ανταμοιβή, ο αέρας που σφυρίζει, οι Βεδουίνοι που περιμένουν τους επισκέπτες  και η ηχώ από τα βήματα σου.

 Ο ήλιος ίσα που περνά από τα στενά  και τα τοιχώματα σχεδόν συγκλίνουν σε κάποια σημεία, μέχρι να φτάσεις στο Αλ Καζνεχ, το θησαυροφυλάκιο. Ότι κι αν περιμένεις δε συγκρίνετε με τη δραματική είσοδο.

Το θησαυροφυλάκιο

Το θησαυροφυλάκιο 40 μέτρα ψηλό λούζετε από τον ήλιο για 2 μόνο ώρες, αλλά νομίζω πως είναι πιο ατμοσφαιρικό στη σκιά. Μπροστά στους Κορινθιακού ρυθμού κίονες περιμένουν βεδουίνοι με καμήλες και μια μεγάλη αγορά με σουβενίρ. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι η ταφική τεφροδόχος, η οποία σύμφωνα με το μύθο κρύβει το θησαυρό ενός Φαραώ.

Υπάρχουν οδηγοί που έναντι αμοιβής σε ανεβάζουν πάνω από το θησαυροφυλάκιο για να δεις τη θέα, μια ανάβαση που μπορείς να κάνεις και  μόνος, απλά ακολουθώντας το πλήθος.

Προτείνω αμέσως  μετά το θησαυροφυλάκιο να ανέβεις τα σκαλιά πάνω από τους βασιλικούς τάφους,  έχεις καλύτερη πρώτη εικόνα του μεγέθους της πόλης. Βλέπεις τους τουρίστες και τις καμήλες να περνούν κάτω από τα πόδια σου. Υπάρχουν σπηλιές- καντίνες  που πωλούν νερό, καφέ και χυμό από ρόδι.

Η βασική  διαδρομή μέχρι το Μοναστήρι είναι περίπου 10 χιλιόμετρα με επιστροφή. Έχει μικρή ανάβαση και σκαλοπάτια  στα τελευταία χιλιόμετρα αλλά αυτό είναι  το καλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου.  Υπάρχουν συνολικά 8 μονοπάτια, κάποια μπορείς να τα περάσεις μόνο με τη βοήθεια οδηγών.

Στη διαδρομή θα δεις την αρχαία αγορά, τη Βυζαντινή εκκλησία και ένα θέατρο. Το αρχαίο θέατρο είναι το μόνο  θέατρο λαξευμένο σε πέτρα. Επίσης οι βασιλικοί τάφοι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι ένα σημείο που αξίζει να μείνεις. Η έλλειψη βλάστησης και σκιάς κάνει το περπάτημα κάτω από τον ήλιο δύσκολο ακόμα και μια χειμωνιάτικη μέρα. 

 Το Μοναστήρι

Το Μοναστήρι είναι 48 μ. ψηλό και το μεγαλύτερο μνημείο στην Πέτρα. Ο εσωτερικός θάλαμος και οι άλλες κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ντέιρ πιθανότατα εξυπηρετούσαν θρησκευτικό σκοπό. Τριγύρω θα δεις θέσεις στους βράχους που διαφημίζουν την καλύτερη θέα από ψηλά. Κάθισε στο τελευταίο καφέ και πιες ένα τσάι με θέα το Μοναστήρι και τους τουρίστες που φωτογραφίζονται μπροστά του.

θέα από ψηλά / Photo traveleraspects
Το λαξευμένο στο βράχο θέατρο/ Photo traveleraspects

Η Πέτρα της Ιορδανίας σήμερα

Από τις 6 Δεκεμβρίου 1985 η Πέτρα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι Βεδουίνοι που είχαν φτιάξει σπίτια στα ερείπια της πόλης μεταφέρθηκαν αναγκαστικά από την κυβέρνηση της Ιορδανίας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως έχουν ανακαλύψει μόνο το 15% της πόλης. Τα υπόγεια μυστικά της παραμένουν ανέγγιχτα. Έμεινα στην Πέτρα μέχρι να κλείσει στις 18.00 που άρχισε να πέφτει το σκοτάδι, πάρε ένα χάρτη από την είσοδο, βοηθάει να προσανατολιστείς.

Πως φτάνεις στην Πέτρα από το Αμάν

H Πέτρα βρίσκεται στην πόλη Wadi Musa στη Νότια Ιορδανία. Έφτασα με αυτοκίνητο που νοίκιασα από το Αμάν οδηγώντας 250 χλμ. στην King’s Highway. Έκανα τη διαδρομή σε 5 ώρες με στάσεις. Ο κεντρικός και πιο σύντομος οδικός άξονας Desert Highway ήταν κλειστός λόγω απεργίας για την  ακριβή τιμή των καυσίμων. Ο  δρόμος του Βασιλιά  περνά από τη Νεκρά θάλασσα είναι στενός και είχε κίνηση λόγω της κατάστασης που επικρατούσε. Τα τελευταία χιλιόμετρα έχουν στροφές και υψόμετρο, λόγω έλλειψης φωτισμού απέφυγε το βράδυ. Εναλλακτικά υπάρχει το λεωφορείοJETT με λίγα πρωινά δρομολόγια  ή Taxi με συμφωνία της τιμής.

tip/ στην Πέτρα της Ιορδανίας έφτασα με αυτοκίνητο που νοίκιασα από το Αμάν. Οι τιμές είναι ακριβές για τους τουρίστες, αν μείνεις από 3 μέρες και πάνω αγόρασε το Jordan Pass. Σου εξασφαλίζει τη βίζα αλλά και ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και την Πέτρα. Κάνε ανάληψη από το ΑΤΜ δηνάρια Ιορδανίας, εκτός των ξενοδοχείων τα προτιμούν όλοι. Ταξίδεψα Δεκέμβρη και ο καιρός στην έρημο wadi rum και στην Πέτρα ήταν εξαιρετικός. Έμεινα στο ξενοδοχείο Movenpick Petra για την εγγύτητα στην  Πέτρα και την εύκολη πρωινή πρόσβαση. Δεν ανέβηκα σε καμήλα ή άλλο ζώο, η περιήγηση έγινε με τα πόδια. Μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο συμπληρώνει τον αρχαιολογικό χώρο, η είσοδος είναι δωρεάν. Προτείνω κυρίως ελαφριά ρούχα και ορειβατικά παπούτσια. Να δοκιμάσεις φαλάφελ, χούμους, να πιείς τσάι και αραβικό καφέ με κάρδαμο από τους τοπικούς πωλητές.

Περισσότερα για την Ιορδανία

Είμαι ελεύθερος συγγραφέας ταξιδιωτικών προορισμών. Οι ιστορίες της ιστοσελίδας αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και επιλογές. Οι φωτογραφίες είναι δικές μου εκτός κι αν αναφέρω κάτι διαφορετικό. Το traveleraspects  μιλά για τον πολιτισμό και την κουλτούρα όλων των λαών. Αγαπώ τη φύση και σέβομαι απόλυτα το περιβάλλον, τις προσωπικές επιλογές και τις τοπικές συνήθειες των ανθρώπων.
Στα ταξίδια μου προτιμώ  να συνεργάζομαι με τοπικούς οδηγούς. Στόχος μου είναι να εμπνέω, να ενημερώνω και να μοιράζομαι.  Είμαι διαθέσιμη για συνεργασία γι’ αυτό μη διστάσεις  να επικοινωνήσεις μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας ή τα Social media.

Ανυπομονώ να ακούσω νέα και προτάσεις.Κατερίνα Καραντώνη


Total
0
Shares
άποψη των χιονισμένων ακτών με τα σπίτια στα Φερόε

Νησιά Φερόες

Πώς είναι να ζεις στα Φερόε;

Comments2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *