Το Τσιτσέν Ιτζά είναι μια ιερή πόλη με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τσιτσέν Ιτζά στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει στο στόμα του πηγαδιού της φυλής Ιτζά και είναι ίσως το πιο διάσημο από όλα τα ερείπια των Μάγια στο Μεξικό.
Τσιτσέν Ιτζά, ποια είναι η ιερή πόλη των Μάγια
Το Τσιτσέν Ιτζά είναι μια αρχαία πόλη των Μάγια στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι η μεγάλη πυραμίδα του Κουκουλτσάν που στέκει με τον επιβλητικό της όγκο στη μέση της αρχαίας πόλης. Δεν ζούσαν μόνο οι Μάγια στο Τσίτσεν Ιτζά, αλλά και οι Τολτέκοι.
Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα γιατί οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, πριν από περίπου 1.200 χρόνια. Μερικοί αρχαιολόγοι μιλούν για ξηρασία, άλλοι για πόλεμο και επιδημία μιας τρομερής ασθένειας, από την οποία πέθαναν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους. Για να εκτιμήσεις καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο ξεκίνα το πρωί, μετά τις 10.00 τα πάντα γεμίζουν από τουρίστες. Αν μπεις πρώτος θα κερδίσεις μια ώρα πολύτιμης μοναξιάς.
Ποιος είναι ο θεός Κουκουλτσάν, το φτερωτό φίδι
Ο Κουκουλτσάν είναι για τους Μάγια ο θεός των θεών, είναι ο αντίστοιχος Δίας των Αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή ο θεός του Ουράνιου βασιλείου. Το όνομά του σημαίνει φτερωτό φίδι και είναι ένας φιλήσυχος θεός που ευνοεί τη ζωή και τη δημιουργία.
Μια από τις εμβληματικές εμφανίσεις του είναι κατά την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία(21 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου). Κατά τη δύση του ηλίου της ισημερίας σχηματίζονται οι σκιές των τριγώνων και νομίζεις πως βλέπεις ένα μεγάλο φίδι να κατεβαίνει τη σκάλα. Η κεντρική πυραμίδα του Τσιτσέν Ιτζά είναι αφιερωμένη στον θεό Κουκουλτσάν.
Η πυραμίδα Κουκουλτσάν και τα αρχαία μυστικά
Η κεντρική πυραμίδα Κουκουλτσάν, γνωστή και ως El Castillo, είναι ένα τεράστιο ημερολόγιο των Μάγια. Την αποτελούν 9 επίπεδα, τα οποία έχουν συνολικά 52 ορθογώνιες πλάκες που προεξέχουν και αναλογούν στον αριθμό ετών του ημερολογιακού κύκλου των Μάγια-Τολτέκων. Οι κλίμακες συνολικά μαζί με την τετράγωνη εξέδρα της κορυφής, έχουν 365 σκαλοπάτια, ακριβώς ένα βήμα για κάθε μέρα του χρόνου. Η πυραμίδα έχει ύψος 30 μέτρα και πλάτος περίπου 55. Τεράστια γλυπτά με κεφάλια φιδιών θα δεις στη βάση της.
Η πυραμίδα βέβαια έχει κι άλλα μυστικά, στο εσωτερικό κρύβεται μια ακόμα πιο παλιά. Μια μικρή πόρτα οδηγεί σε μια στενή και πνιγηρή είσοδο, εδώ είναι το αρχικό ιερό και ένας θρόνος με τη μορφή ιαγουάρου. Το εσωτερικό είναι ανοικτό μόνο μέσα στην ημέρα οπότε αναγκαστικά κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσεις τα πλήθη.
Τι άλλο να δεις στο Τσιτσέν Ιτζά
Ο ναός των πολεμιστών
Ο λατρευτικός χώρος περιλαμβάνει μερικά ακόμη αξιοθέατα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο ναός των πολεμιστών. Ένα μεγάλο οικοδόμημα στα ανατολικά της πυραμίδας με μια ομάδα από χίλιους κίονες και 4 σειρές σκαλοπατιών. Δυστυχώς δεν μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά.
Γήπεδο Pok Ta Pok
Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γήπεδο για ένα άθλημα ίσως προγενέστερο του basket. Οι παίκτες περνούσαν μια πλαστική μπάλα μέσα από ένα πέτρινο στεφάνι. Το στεφάνι ήταν ψηλά και μπορούσαν να παίξουν μόνο με τους αγκώνες, τα γόνατα και τους γοφούς.
Υπάρχει μια μυστικιστική ενέργεια στο γήπεδο της μπάλας, κυρίως αξίζει να σημειωθεί η επανάληψη του αριθμού επτά, που ήταν ιερός για τους Μάγια. Υπήρχαν επτά παίκτες σε μια ομάδα, τα καλάθια είχαν ύψος επτά μέτρα και αν χτυπήσεις τα χέρια σου ή φωνάξεις στο γήπεδο, ο ήχος αντηχεί επτά φορές ακριβώς.
Αστεροσκοπείο στο Τσιτσέν Ιτζά
Το νότιο τμήμα του Τσιτσέν Ιτζά είναι ενδιαφέρον για το παρατηρητήριο “Καρακόλ” που σημαίνει σπειροειδής σκάλα. Μέσα από τις τρύπες στους τοίχους του πύργου, οι αστρονόμοι των Μάγια παρακολουθούσαν τις κινήσεις της Αφροδίτης, του Ήλιου, της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων. Υπολόγιζαν έτσι τις ημέρες της εαρινής και φθινοπωρινής ισημερίας και το θερινό ηλιοστάσιο.
Στον χώρο υπάρχουν πολλά πέτρινα κτίρια και ένα ιερό κενότο όπου γινόταν ανθρωποθυσίες, η πυραμίδα είναι ορατή από όλο τον αρχαιολογικό χώρο και μπορείς να εκτιμήσεις τις εντυπωσιακές διαστάσεις της.
Διάβασε ακόμα: Μπαλί, το νησί των θεών

tip / το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι στο Κανκούν. Στον αρχαιολογικό χώρο φτάνεις με δημόσιο λεωφορείο, με ιδιωτική περιήγηση ή αν νοικιάσεις αυτοκίνητο. Το ξενοδοχείο Mayaland είναι στην είσοδο του Τσιτσέν Ιτζά και βολεύει κυρίως για την εύκολη πρωινή πρόσβαση. Στο εστιατόριο δοκίμασα τις καλύτερες τορτίγιες. Υπάρχει ακόμα ένα ενημερωτικό μουσείο και μερικά καταστήματα με είδη δώρων και πάγκοι πωλητών. Κάθε απόγευμα βλέπεις την παράσταση “Ήχος και Φως”. Η παράσταση κατά τη γνώμη μου δεν είναι καλόγουστη αλλά αν αργήσεις να φύγεις από τον χώρο ίσως να έχεις την ευκαιρία να δεις την πυραμίδα να ακτινοβολεί στο φως του φεγγαριού. Αλήθεια δεν υπάρχει πιο μαγική στιγμή. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός από τις 8.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.
Υπέροχο άρθρο μας ταξίδεψε μονο που το διαβάσαμε !