Αναζήτηση Ημέρα Νύχτα
Αναζήτηση

Η αρχαία Πέτρα στην Ιορδανία

άποψη από το Μοναστήρι στην Πέτρα με γυναίκα
Από τους μεγάλους τάφους και ναούς μέχρι το ρωμαϊκό θέατρο η αρχαία πόλη της Ιορδανίας προσφέρει ένα προσκύνημα στον χρόνο.
Total
0
Shares

Η Πέτρα της Ιορδανίας είναι μια αρχαία πόλη που σκάλισαν σε κόκκινο ψαμμίτη οι Ναβαταίοι, οι νομάδες Άραβες το 312 π.χ. Η προέλευση των Ναβαταίων παραμένει θολή σαν αμμοθύελλα στην έρημο. Η πόλη απέκτησε πλούτη από το εμπόριο λιβανιού, μύρου και μπαχαρικών και παρόλο που την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι συνέχισε να ευδοκιμεί έως ότου ένας σεισμός το 363 μ.Χ. την κατέστρεψε.

 Αργότερα η αλλαγή στους εμπορικούς δρόμους οδήγησε στην πτώση και την τελική εγκατάλειψη από όλους, εκτός από τους βεδουίνους. Σήμερα η πρόσβαση στην πόλη είναι εφικτή μέσω ενός σικ, μιας στενής δηλαδή χαράδρας.

Την πόλη ανακάλυψε το 1812 ο Ελβετός Γιόχαν Μπούρκχαρντ. Στις σπηλιές ζούσαν μόνο βεδουίνοι και παρόλο που δεν κατοικούν πια εδώ είναι παρόντες. Άλλωστε είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα  τουριστικής εκμετάλλευσης του χώρου. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σήμερα σε κοντινά χωριά.

Η είσοδος στο θησαυροφυλάκιο

Πέτρα, τα καλύτερα σημεία της βασικής διαδρομής

Έλα το πρωί, στις 6:30 που ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος είναι λίγοι αυτοί που θα μπουν πρώτοι. Η απόκοσμη ηρεμία του περάσματος θα είναι η ανταμοιβή, ο αέρας που σφυρίζει, οι βεδουίνοι που περιμένουν τους επισκέπτες  και η ηχώ από τα βήματα σου.

 Ο ήλιος ίσα που περνά από τα στενά και τα τοιχώματα σχεδόν συγκλίνουν σε κάποια σημεία, μέχρι να φτάσεις στο Αλ Καζνεχ, το θησαυροφυλάκιο. Ότι κι αν περιμένεις δεν συγκρίνετε με τη δραματική είσοδο.

Το θησαυροφυλάκιο

Το θησαυροφυλάκιο 40 μέτρα ψηλό, το λούζει ο ήλιος για 2 μόνο ώρες, αλλά νομίζω πως είναι πιο ατμοσφαιρικό στη σκιά. Μπροστά στους Κορινθιακού ρυθμού κίονες περιμένουν βεδουίνοι με καμήλες και πάγκοι με σουβενίρ. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι η ταφική τεφροδόχος, η οποία σύμφωνα με τον μύθο κρύβει τον θησαυρό ενός Φαραώ.

Υπάρχουν οδηγοί που έναντι αμοιβής σε ανεβάζουν πάνω από το θησαυροφυλάκιο για να δεις τη θέα, μια ανάβαση που μπορείς να κάνεις και μόνος, απλά ακολουθώντας το πλήθος.

Προτείνω αμέσως  μετά το θησαυροφυλάκιο να ανέβεις τα σκαλιά πάνω από τους βασιλικούς τάφους,  έχεις καλύτερη πρώτη εικόνα του μεγέθους της πόλης. Βλέπεις τους τουρίστες και τις καμήλες να περνούν ακριβώς κάτω από τα πόδια σου. Υπάρχουν σπηλιές- καντίνες  που πωλούν νερό, καφέ και χυμό από ρόδι.

Η βασική  διαδρομή μέχρι το Μοναστήρι είναι περίπου 10 χιλιόμετρα με επιστροφή. Έχει μικρή ανάβαση και σκαλοπάτια στα τελευταία χιλιόμετρα αλλά αυτό είναι  το καλύτερο σημείο του αρχαιολογικού χώρου. Συνολικά είναι 8 μονοπάτια, κάποια μπορείς να τα περάσεις μόνο με τη βοήθεια οδηγών.

Στη διαδρομή θα δεις την αρχαία αγορά, τη βυζαντινή εκκλησία και ένα θέατρο. Το αρχαίο θέατρο είναι το μόνο θέατρο λαξευμένο σε πέτρα. Η έλλειψη βλάστησης και σκιάς κάνει το περπάτημα κάτω από τον ήλιο δύσκολο ακόμα και μια χειμωνιάτικη μέρα. 

 Το Μοναστήρι

Το Μοναστήρι είναι 48 μ. ψηλό και το μεγαλύτερο μνημείο στην Πέτρα. Ο εσωτερικός θάλαμος και οι άλλες κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ντέιρ πιθανότατα εξυπηρετούσαν θρησκευτικό σκοπό. Τριγύρω υπάρχουν θέσεις στους βράχους που διαφημίζουν την καλύτερη θέα από ψηλά. Κάθισε στο τελευταίο καφέ και πιες ένα τσάι με θέα το Μοναστήρι αλλά και τους τουρίστες που φωτογραφίζονται μπροστά του.

Οι τάφοι των Βασιλέων
Ανεβαίνοντας στο Μοναστήρι
Το Μοναστήρι

Η Πέτρα της Ιορδανίας σήμερα

Από τις 6 Δεκεμβρίου του 1985 η Πέτρα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Τα σπίτια που έχτισαν οι βεδουίνοι στα ερείπια της πόλης μεταφέρθηκαν αναγκαστικά από την κυβέρνηση της Ιορδανίας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως έχουν ανακαλύψει μόνο το 15% της αρχαίας πόλης. Τα υπόγεια μυστικά της παραμένουν ανέγγιχτα. Έμεινα στην Πέτρα μέχρι τις 18.00 που άρχισε να πέφτει το σκοτάδι, πάρε ένα χάρτη από την είσοδο, βοηθάει να προσανατολιστείς.

Πώς φτάνεις στην Πέτρα από το Αμμάν

H Πέτρα βρίσκεται στην πόλη Wadi Musa στη νότια Ιορδανία. Έφτασα με αυτοκίνητο που νοίκιασα από το Αμμάν οδηγώντας 250 χλμ. στην King’s Highway. Έκανα τη διαδρομή σε 5 ώρες με στάσεις. Ο κεντρικός και πιο σύντομος οδικός άξονας Desert Highway ήταν κλειστός λόγω απεργίας για την ακριβή τιμή των καυσίμων. Ο δρόμος του βασιλιά,  περνά από τη Νεκρά θάλασσα, είναι στενός και είχε κίνηση λόγω της κατάστασης που επικρατούσε. Τα τελευταία χιλιόμετρα έχουν στροφές και υψόμετρο, λόγω έλλειψης φωτισμού μην ταξιδέψεις βράδυ. Εναλλακτικά υπάρχει το λεωφορείο JETT με λίγα πρωινά δρομολόγια  ή taxi με συμφωνία της τιμής.

tip/ στην Πέτρα έφτασα με αυτοκίνητο που νοίκιασα από το Αμμάν. Οι τιμές είναι ακριβές για τους τουρίστες, αν μείνεις από 3 μέρες και πάνω αγόρασε το Jordan Pass. Εξασφαλίζει τη βίζα αλλά και ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και την Πέτρα. Κάνε ανάληψη από το ΑΤΜ δηνάρια Ιορδανίας, εκτός των ξενοδοχείων τα προτιμούν όλοι. Ταξίδεψα Δεκέμβρη και ο καιρός στην έρημο Wadi Rum και την Πέτρα ήταν εξαιρετικός. Έμεινα στο ξενοδοχείο Movenpick Petra για την εγγύτητα στην Πέτρα και την εύκολη πρωινή πρόσβαση. Δεν ανέβηκα σε καμήλα ή άλλο ζώο, η περιήγηση έγινε με τα πόδια. Μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο συμπληρώνει τον αρχαιολογικό χώρο, η είσοδος είναι δωρεάν. Προτείνω κυρίως ελαφριά ρούχα και ορειβατικά παπούτσια. Να δοκιμάσεις φαλάφελ, χούμους, να πιείς τσάι και αραβικό καφέ με κάρδαμο από τους τοπικούς πωλητές.

Περισσότερα άρθρα για την Ιορδανία

 

Total
0
Shares
Άποψη των χιονισμένων ακτών με τα σπίτια στα Νησιά Φερόε

9 λόγοι για να πας στα νησιά Φερόε

Πώς είναι να ζεις στα Φερόε; Οι καλύτεροι λόγοι για να επισκεφτείς αυτό το απομακρυσμένο και γοητευτικό μέρος του πλανήτη.

Comments2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like