Αναζήτηση Ημέρα Νύχτα
Αναζήτηση

Ταξίδι στο Κάιρο, όλες οι εμπιστευτικές πληροφορίες

Το Κάιρο δεν είναι η πιο εύκολη πόλη για να κυκλοφορήσεις. Είναι χαώδης και γεμάτη τουριστικές παγίδες. Διάβασε τι να δεις αλλά και τι να αποφύγεις.
Total
0
Shares

Στο Κάιρο οι σουρεαλιστικές εικόνες δεν έχουν τέλος, για να το γνωρίσεις πρέπει να περπατήσεις μαζί με κάποιον που ξέρει τα μυστικά του. Η κίνηση είναι συντριπτική, δεν υπάρχουν φανάρια και μπορεί να μείνεις ώρες εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητο. Σαν πεζός από την άλλη, διασχίζεις τους δρόμους κάνοντας ζικ ζακ ανάμεσα σε χιλιάδες αυτοκίνητα. Πάντα όμως με αυτοπεποίθηση ότι ξέρεις τι κάνεις, λέει ο Μοχάμεντ, ο οδηγός μου στο Κάιρο. Αυτά είναι όσα αξίζει να δεις στο Κάιρο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων:

Διάβασε ακόμα: Ταξίδι στην Αίγυπτο, όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν πας

Το ιστορικό καφενείο Om Kalthoum αφιερωμένο στη διάσημη τραγουδίστρια της Ανατολής στην αγορά Khan El- Khalili

Οι Πυραμίδες της Γκίζας

Δεν μπορείς να πας στο Κάιρο και να μην δεις τις Πυραμίδες! Είναι το μόνο από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου που στέκει ακόμα αλλά και το μεγαλύτερο αξιοθέατο της χώρας.

Ξεκίνα το πρωί, αν φτάσεις στις 8.00 θα έχεις όλο τον χρόνο να δεις την περιοχή χωρίς τα πλήθη. Πάρε taxi ή καλύτερα Uber, αλλά κράτα επιφυλάξεις ακόμα και για την πύλη εισόδου που θα κατέβεις. Η επίσημη είσοδος είναι ακριβώς μπροστά από τις Πυραμίδες, εκεί από ένα μικρό πάγκο θα αγοράσεις το εισιτήριο εισόδου. Η πληρωμή με κάρτα είναι αποδεκτή και υπάρχει αναμονή.

Η καλύτερη θέα στις Πυραμίδες είναι από την πλευρά της ερήμου. Αν δεν έρθεις με οργανωμένη εκδρομή θα πρέπει να αποφασίσεις πώς θα συνεχίσεις. Η διαδρομή είναι βατή αλλά σε κάθε βήμα σε πιέζουν να πάρεις οδηγό ή καμήλα.

Αν αποφασίσεις να μπεις μέσα σε κάποια από τις Πυραμίδες πληρώνεις επιπλέον εισιτήριο στην κεντρική είσοδο. Αν πάλι νοικιάσεις άμαξα με οδηγό, η τιμή θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματευτικές σου ικανότητες.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η μεγαλύτερη αιγυπτιακή Πυραμίδα και ο τάφος του Φαραώ Khufu. Από το 2.600 π.χ είναι το αρχαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας με ύψος περίπου 20 μέτρα αποδείχτηκε ιδιαίτερα “μικρή” σε μέγεθος σε σχέση με τις προσδοκίες μου

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Το νέο πολυαναμενόμενο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα, είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο, με 12 αίθουσες για έναν μόνο πολιτισμό. Θαύμασε τον μοντέρνο εσωτερικό χώρο, τα ιερογλυφικά και το υπέροχο φουαγιέ με θέα στις πυραμίδες (μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά). Στο μέλλον οι πυραμίδες θα συνδέονται με το μουσείο, μέσω μιας μεγάλης λεωφόρου.

Στην είσοδο κυριαρχεί το κολοσσιαίο άγαλμα του Φαραώ Ραμσή Β’, ύψους 11 μέτρων. Οι μεγάλες σκάλες δίπλα παρουσιάζουν αγάλματα από διαφορετικές περιόδους του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Διάβασε ακόμα: Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, επίσκεψη στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου

Το τεράστιο άγαλμα του Ραμσή Β στην είσοδο του μεγάλου Αιγυπτιακού μουσείου
Το γιγαντιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄ ακριβώς στην είσοδο του μουσείου κλέβει τις εντυπώσεις
Ο εσωτερικός χώρος του μεγάλου Αιγυπτιακού μουσείου

Παλιό Αιγυπτιακό Μουσείο

Το Αιγυπτιακό Μουσείο κατέχει περήφανη θέση στο κέντρο του Καΐρου, στη βόρεια πλευρά της πλατείας Ταχρίρ. Το μεγάλο ροζ κτίριο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Αστραφτεροί θησαυροί των Φαραώ είναι δίπλα σε μούμιες, εκπληκτικά χρυσά κοσμήματα αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως παιχνίδια. Αυτό το εμβληματικό μουσείο είναι απλά τεράστιο και έχει περίπου 120.000 αντικείμενα, στρυμωγμένα σε δύο ορόφους.

Η χρυσή μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών είναι το πιο διάσημο αντικείμενο. Μέχρι την αναμενόμενη μεταφορά της στο νέο μουσείο, παραμένει σε ένα ξεχωριστό σκοτεινό δωμάτιο στον δεύτερο όροφο, συνήθως με μεγάλη αναμονή. Η φωτογράφιση εδώ απαγορεύεται και οι φύλακες είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Περισσότερες πληροφορίες και ώρες επίσκεψης στο επίσημο site του μουσείου, εδώ.

Η είσοδος του καταπληκτικού μουσείου του Καΐρου που έκτισαν το 1901, το μεγαλύτερο μουσείο στην Αφρική
Η βασίλισσα Hatshepsut με τη μορφή του Όσιρι και αρσενικά χαρακτηριστικά όπως η γενειάδα και το κοκκινοκαφέ χρώμα της προτομής. Το χρώμα το χρησιμοποιούσαν συνήθως στους άνδρες σε αντίθεση με το απαλό κιτρινωπό χρώμα που ήταν για τις γυναίκες.
Μετά τον θάνατό τους οι Φαραώ της Αιγύπτου μουμιοποιούνταν και τους έθαβαν σε περίτεχνους τάφους
Φέρετρα που παραπέμπουν στον ήλιο και την ανάσταση, διακοσμημένα με πολύχρωμες εικόνες και σύμβολα

Αγορά Khan El Khalili

Ένα μεσαιωνικό υπαίθριο παζάρι γεμάτο ιστορικά τζαμιά και λαβύρινθους με πολύχρωμα καταστήματα. Ένα απίστευτο μέρος για να γνωρίσεις την τοπική ατμόσφαιρα και να αγοράσεις αναμνηστικά αλλά επίσης διάσημο για τους πιεστικούς πωλητές.

Δες το Bab al-Ghuri, μια ιστορική πύλη γεμάτη πολύχρωμα φανάρια αλλά και ιστορικά καφέ, όπως το El Fishawi. Καλύτερα να περπατήσεις μαζί με κάποιον οδηγό, περισσότερο για να αποφύγεις τη μεγάλη πίεση για αγορές.

Αν καθίσεις σε κάποιο καφενείο, θα πληρώσεις ευρωπαϊκές τιμές για το τσάι ή τον καφέ, καθώς δεν υπάρχει επίσημο μενού. Προτείνω την αγορά περισσότερο για την ατμόσφαιρα και όχι τόσο για τις αγορές, καθώς τα περισσότερα αντικείμενα δεν είναι αιγυπτιακά και τα βρίσκεις εύκολα και αλλού.

Καταστήματα με ό,τι βάλει ο νους, τάβλι, πολύχρωμα ποτήρια και υπέροχα φανάρια
Εκπληκτικά χειροποίητα γυάλινα αντικείμενα με τιμές μετά από διαπραγμάτευση

Οδός Al-Mu’izz

Ακριβώς στο κέντρο του Καΐρου, αυτός ο πεζόδρομος ενός χιλιομέτρου από τον 10ο αιώνα, σφύζει από ζωή. Ουσιαστικά δεν είναι απλά ένας διάσημος δρόμος αλλά μια ολόκληρη πόλη μέσα σε μια άλλη πόλη. Από το Bab al-Futuh στα βόρεια μέχρι το Bab Zuweila στον νότο, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στον ισλαμικό κόσμο. Ανάκτορα, τζαμιά, παζάρια, αρχοντικά, σπίτια και καταφύγια σούφι σχηματίζουν ένα ζωντανό αστικό τοπίο αλλά και μια περιοχή που ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Ο δρόμος Al Muizz στο Κάιρο
Εικόνες από την καθημερινή ζωή στον πεζόδρομο Al-Mu’izz, ακριβώς δίπλα στην αγορά Khan El Khalili

Ακρόπολη Καΐρου

Μια ιστορική ισλαμική ακρόπολη στην ανατολική άκρη της πόλης που έκτισε ο Saladin το 1176, ως οχυρό κατά των Σταυροφόρων. Στο εσωτερικό της έχει τζαμιά, πολλά παλάτια, που τώρα είναι μουσεία και μια βεράντα με υπέροχη θέα στο ιστορικό Κάιρο.

Η περιοχή είναι γεμάτη κυρίως μουσουλμάνους τουρίστες λόγω του τεράστιου τζαμιού του σουλτάνου alNasir Muhammad ibn Qalawun. Το τζαμί το 1882, κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής, ήταν αποθήκη και φυλακή, καταστράφηκε αλλά αποκαταστάθηκε πλήρως το 1948.

Η θέα από την ακρόπολη στην πόλη με τους χίλιους μιναρέδες, όπως είναι γνωστό το Κάιρο
Το υπέροχο εσωτερικό του τζαμιού του σουλτάνου alNasir Muhammad ibn Qalawun στην ακρόπολη του Καΐρου

Πώς πας στο Κάιρο

Πέταξα από Αθήνα με την Egypt Air και έμεινα στο Κάιρο 3 μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο, ακριβώς απέναντι από το παλιό Αιγυπτιακό μουσείο. Μπορείς να δεις τα κύρια αξιοθέατα σε 1 ή δύο μέρες και μετά να πας στο Λούξορ ή στο Ασουάν για να δεις τους ναούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις μικροαπάτες και την πίεση των πωλητών είναι να σε συνοδεύει κάποιος έμπιστος οδηγός. Αν θέλεις να δεις κι άλλα αξιοθέατα στο Κάιρο εκτός από τις Πυραμίδες, μείνε στην περιοχή Downtown, η Γκίζα δεν έχει απολύτως τίποτα.

Η κίνηση στο Κάιρο είναι χαώδης, απόφυγε τις πολλές μετακινήσεις και εξερεύνησε την περιοχή με συγκεκριμένο πλάνο. Κλείσε από πριν τη μεταφορά, η διάρκεια της απόστασης από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο του Καΐρου, εξαρτάται από την κίνηση, υπολόγισε περίπου 40 λεπτά.

Άποψη από τον χώρο στις Πυραμίδες της Γκίζας

Διάβασε ακόμα: Νοσταλγικό ταξίδι στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη

tip/ Για να δεις τις Πυραμίδες κατά την προσγείωση, ζήτησε θέση από την αριστερή πλευρά του αεροπλάνου. Αν αποφασίσεις να μείνεις για φαγητό στην περιοχή των Πυραμίδων, υπολόγισε στις τιμές τους φόρους και το service, τα χρεώνουν επιπλέον. Στην έξοδο από τις πυραμίδες έχει όμορφα μαγαζιά με μοντέρνα σουβενίρ, παγωτά από φρέσκους χυμούς και πολύ καλό καφέ. Η καλύτερη επιλογή για φαγητό είναι η τοπική αλυσίδα zooba, σε πολλά σημεία στο Κάιρο αλλά κυρίως στη μοντέρνα περιοχή Zamalek. Ο καιρός τον Ιανουάριο που ταξίδεψα ήταν πολύ καλός, με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Το βράδυ πέφτει αισθητά.

Total
0
Shares

Τι να δεις στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη Δυτική πλευρά του Λούξορ

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως στη Δυτική πλευρά του Νείλου είναι ο τόπος των νεκρών, εδώ που ο ήλιος καθημερινά δύει σε αντίθεση με την Ανατολική που ανατέλλει και συμβολίζει τη νέα ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like