Αναζήτηση Ημέρα Νύχτα
Αναζήτηση

Τι να δεις στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη Δυτική πλευρά του Λούξορ

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως στη Δυτική πλευρά του Νείλου είναι ο τόπος των νεκρών, εδώ που ο ήλιος καθημερινά δύει σε αντίθεση με την Ανατολική που ανατέλλει και συμβολίζει τη νέα ζωή.
Total
0
Shares

Η Κοιλάδα των Βασιλέων είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Δυτικής πλευράς του Λούξορ, της αρχαίας πόλης και βασιλικής πρωτεύουσας των Θηβών. Στη Δυτική πλευρά, όπου συμβολικά δύει καθημερινά ο ήλιος, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επέλεξαν να θάψουν τους νεκρούς τους.

Η Κοιλάδα των Βασιλέων έγινε ιδιαίτερα διάσημη το 1922, με την ανακάλυψη του ασύλητου τάφου του Τουταγχαμών και το 1979 έγινε Μνημείο της UNESCO

Στην απέραντη και σκονισμένη δυτική κοιλάδα του Νείλου υπάρχουν πάνω από 63 γνωστοί τάφοι βασιλιάδων, ηγεμόνων, γυναικών αλλά και παιδιών. Οι πιο σημαντικοί είναι του Σέτι, του Ραμσή Β’ και του Τουταγχαμών, του αγοριού-βασιλιά του οποίου ο τάφος ήταν γεμάτος με έπιπλα από επιχρυσωμένο ξύλο και πάνω από 1.000 πολύτιμα αντικείμενα από χρυσό και αλάβαστρο.

Διάβασε ακόμα: Ταξίδι στο Κάιρο, όλες οι εμπιστευτικές πληροφορίες

Τι να δεις στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Στο ανατολικό τμήμα, η Κοιλάδα των Βασιλέων στεγάζει τους περισσότερους τάφους, όλοι λαξευμένοι περίτεχνα στους βράχους. Οι τάφοι με τις περισσότερες επισκέψεις είναι των Thutmose I, Ramses VI, Thutmose III, Mrenptah και Amenhotep II, αλλά ο πιο διάσημος είναι αυτός του Τουταγχαμών, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή ήταν ο μόνος που βρέθηκε ασύλητος και με όλους τους θησαυρούς, ίσως λόγω του μύθου μιας υποτιθέμενης κατάρας.

Οι θησαυροί του Τουταγχαμών, η χρυσή μάσκα και η μούμια είναι προσωρινά στο παλιό Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο μέχρι τη μεταφορά τους στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο. Στην Κοιλάδα των Βασιλέων έχει απομείνει μόνο ο άδειος τάφος, αλλά είναι επισκέψιμος με επιπλέον εισιτήριο.

Η κάθοδος μιμείται το μονοπάτι του θεού ήλιου στον Κάτω κόσμο από όπου ανατέλλει κάθε μέρα.
Ο διάδρομος κατεβαίνει μέσα από μια ή περισσότερες αίθουσες. Υπάρχουν θάλαμοι με εντυπωσιακά ιερογλυφικά και σύμβολα
Οι περίοπτοι τάφοι περιλαμβάνουν συνήθως περίπλοκα σκαλίσματα και εντυπωσιακές ζωγραφιές με έντονα χρώματα. Οι περισσότερες απεικονίζουν τελετές, το πέρασμα στον κόσμο των νεκρών, το μονοπάτι του ήλιου και άλλα θέματα.
Στο τέλος της κατηφορικής διαδρομής είναι ο ταφικός τύμβος με την πέτρινη σαρκοφάγο

Πρακτικές πληροφορίες

Στην είσοδο επιλέγεις τι ακριβώς θέλεις να δεις και πληρώνεις το αντίστοιχο εισιτήριο. Η γενική είσοδος κοστίζει περίπου 13 ευρώ και βλέπεις 3 τάφους της επιλογής σου. Οι τάφοι φέρουν τη συντομογραφία KV που σημαίνει Kings Valley και οι πιο εντυπωσιακοί κοστίζουν επιπλέον. Μόνο κάποιοι καθημερινά είναι ανοικτοί στο κοινό και αυτό μπορεί να αλλάξει. Είναι αναγκαίο να πληρώσεις επιπλέον και για το μικρό αυτοκίνητο που σε μεταφέρει από την πύλη εισιτηρίων μέχρι τους τάφους, η απόσταση με τα πόδια κάτω από τον ήλιο είναι κουραστική. Περισσότερες λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα εδώ.

Είσοδος του τάφου του Ραμσή IV, κάθε ναός έχει στην είσοδο φύλακα που ελέγχει το εισιτήριο

Πώς πας στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Η πιο καλή επιλογή είναι να νοικιάσεις ένα ταξί ή ένα αυτοκίνητο με οδηγό για μια ολόκληρη μέρα για να δεις και τα άλλα αξιοθέατα στη Δυτική πλευρά του Λούξορ. Πάντα να συμφωνείς από πριν την τιμή.

Το βασικό εισιτήριο χωρίς ξεναγό δίνει πρόσβαση σε τρεις τάφους της επιλογής σου, εξαιρούνται οι τάφοι των Σέτι Α’, του Ραμσή Στ΄και φυσικά του Τουταγχαμών, όλοι με επιπλέον εισιτήριο.

Πωλητές και καταστήματα με σουβενίρ ακριβώς πριν την είσοδο στην Κοιλάδα

tip/ Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Δυτικής πλευράς που προϋποθέτει πρωινό ξύπνημα. Αν φτάσεις γύρω στις 8.00 το πρωί θα αποφύγεις τις ουρές και τα πλήθη. Αποφάσισε στην είσοδο των εισιτηρίων τι ακριβώς θέλεις να δεις και πλήρωσε το αντίστοιχο εισιτήριο, μετά είναι δύσκολο να επιστρέψεις.

Total
0
Shares

Ταξίδι στο Κάιρο, όλες οι εμπιστευτικές πληροφορίες

Το Κάιρο δεν είναι η πιο εύκολη πόλη για να κυκλοφορήσεις. Είναι χαώδης και γεμάτη τουριστικές παγίδες. Διάβασε τι να δεις αλλά και τι να αποφύγεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like