Την Αλεξάνδρεια την ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 332 π.Χ. και ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου μέχρι την αραβική κατάκτηση σχεδόν 1.000 χρόνια μετά. Τη στόλιζε η Βιβλιοθήκη και ο περίφημος Φάρος, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ήταν το σπίτι μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας και ενός σπουδαίου ποιητή, του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο Φάρος και η Βιβλιοθήκη δεν υπάρχουν πια, ενώ μέρος της αρχαίας πόλης έμεινε στη θάλασσα. Η σύγχρονη πόλη δεν έχει τίποτα από την παλιά γοητεία, είναι μια αναζήτηση στο παρελθόν.
Διάβασε ακόμα: Ταξίδι στην Αίγυπτο, όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν πας



Alexandrina, η νέα Βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια
Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι ακριβώς μπροστά στη θάλασσα και κοντά στο σημείο που ήταν η παλιά. Άνοιξε το 2002 και είναι από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους στην Αίγυπτο. Η γρανιτένια πρόσοψη έχει ιερογλυφικά και σύμβολα από 120 τουλάχιστον διαφορετικές γραφές. Διαθέτει τέσσερα μόνιμα μουσεία, ένα πλανητάριο, ένα συνεδριακό κέντρο και ένα εντυπωσιακό αναγνωστήριο.

Το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας
Το μουσείο είναι σε έναν παράδρομο, μια όμορφη λευκή βίλα με σιδερένια πόρτα. Το υπόγειο καλύπτει κυρίως ευρήματα από την εποχή της Αιγύπτου και τους Φαραώ. Το ισόγειο εκθέτει ευρήματα από την ελληνορωμαϊκή περίοδο με υπέροχες ταναγραίες και ο τελευταίος όροφος αντικείμενα από τη βυζαντινή, ισλαμική και σύγχρονη εποχή, κυρίως οθωμανικά όπλα και κοσμήματα.
Μην χάσεις το ξύλινο άγαλμα από τη Saqqara αλλά και νομίσματα, σαρκοφάγους και μούμιες. Μπορείς εύκολα να περάσεις μερικές ώρες περιπλανώμενος στο αρχαίο παρελθόν της Αλεξάνδρειας, καθοδηγούμενος από τους πίνακες περιγραφής.
Το σπίτι του Καβάφη
«Καθώς ξεκινάς για την Ιθάκη, ελπίζεις ο δρόμος σου να είναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος ανακαλύψεις». Παγκόσμιος και πάντα επίκαιρος, ο Κ.Π. Καβάφης είναι πλέον ένας από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες ποιητές της εποχής του. Η Ιθάκη του Καβάφη ήταν το σπίτι του στη Rue Lepsius 10 (τώρα 4 Rue CP Cavafy), όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ανέλαβε στις αρχές του 2022 την αποκατάσταση της Οικίας Καβάφη και μόλις τον Μάιο του 2024 άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό. Το διαμέρισμα όπου ο Κ. Π. Καβάφης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έγραψε τα έργα του αποκαταστάθηκε και αναδιαμορφώθηκε. Αν και τα περισσότερα από τα έπιπλά του τα πούλησαν οι κληρονόμοι του, η βιβλιοθήκη του σώθηκε.


Οχυρό Qaitbay
Η ακρόπολη Qaitbay στην Αλεξάνδρεια είναι από τα πιο σημαντικά αμυντικά οχυρά. Έχει πολλά άριστα ανακαινισμένα δωμάτια για εξερεύνηση, αλλά το καλύτερο είναι η θέα στη θάλασσα και τις χρωματιστές βάρκες. Είναι ωραία μια βόλτα ως εδώ στο ηλιοβασίλεμα.




Η παραλιακή Corniche
Βόλτα σε μια άλλη εποχή, η Corniche είναι ο μεγάλος παραλιακός της πόλης που βλέπει στη Μεσόγειο θάλασσα. Πολλά ξενοδοχεία, cafe, φοινικόδεντρα και ατμόσφαιρα Ανατολής. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να κάθονται σε μεγάλους τσιμεντόλιθους κατά μήκος της παραλίας αλλά παρόλη την κίνηση και τη φασαρία είναι πιο ήσυχα από τις αγορές και τα σκονισμένα σοκάκια.



Cafe Trianon
Το Τριανόν απο το 1905 ήταν προορισμός για τουρίστες και ντόπιους της εποχής, όπως ο Καβάφης και ο Αιγύπτιος συγγραφέας Naguib Mahfouz. Το cafe έχει τοιχογραφίες Art Deco, σκούρο καφέ ξύλο και ρουστίκ εμφάνιση. Είναι ιδανικό μέρος για νοσταλγούς μιας χρυσής εποχής που τη βρίσκεις πια μόνο στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τις παλιές αιγυπτιακές ταινίες.


Πότε να πας στην Αλεξάνδρεια;
Οι καλύτερες εποχές με τις πιο ευχάριστες θερμοκρασίες είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Η Αίγυπτος είναι ζεστή και ξηρή σχεδόν όλο τον χρόνο, με τον βορρά να έχει λίγο πιο δροσερό καιρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Περισσότερο βέβαια βρέχει στην Αλεξάνδρεια.
Διάβασε ακόμα: Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, επίσκεψη στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου
tip/ Η πόλη δεν έχει τίποτα από την παλιά αίγλη και λάμψη, προτείνω να μείνεις μια μέρα ή κάποιες ώρες σε συνδυασμό με το Κάιρο. Ο καλύτερος τρόπος για να τη δεις είναι με taxi μετά από συμφωνία τιμής.