Συνέντευξη με τον Σεφ Πάνο Γεωργόπουλο
Πώς έγινες σεφ;
Η ιστορία πάει πίσω στο 1992, όταν έφυγα για να σπουδάσω χρηματοοικονομικά στον Καναδά αλλά με κέρδισε η μαγειρική. Ξεκίνησα από το εστιατόριο του θείου μου στο Μόντρεαλ, τότε δεν ήταν τόσο trendy να είσαι μάγειρας ούτε ήταν δουλειά καριέρας. Στο Μόντρεαλ λοιπόν τελείωσα το Art de Culinary-Gastronomy και αμέσως ξεκίνησα να δουλεύω σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Το μυστικό είναι να βρεις αυτό που αγαπάς και να το ακολουθείς με πάθος, αυτό κάνω.
Ένα αγαπημένο ταξίδι;
Τα Νορβηγικά φιόρδ αλλά και η Αλάσκα με πλοίο. Από τα πιο μαγευτικά τοπία του κόσμου, τεράστια τοπία βουνών, πυκνά δάση, ποτάμια, παγετώνες, τούνδρα και τιρκουάζ λίμνες, φιλοξενούν άλκες, αρκούδες, λύκους και αετούς. Έχω ταξιδέψει τρεις φορές, με τρένο και αυτοκίνητο αλλά με το πλοίο βλέπεις τις πιο όμορφες εικόνες, είναι αλλιώς το τοπίο από το νερό. Την τελευταία φορά ήταν δυστυχώς εμφανής η κλιματική αλλαγή, έκανα ακριβώς την ίδια διαδρομή, Ιούλιο μήνα σε μαύρο τοπίο με λιγότερους πάγους στα βουνά.
Το ταξίδι που ονειρεύεσαι;
Ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική από τον βορρά στον νότο. Βραζιλία, Περού, Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή, εκεί που τελειώνει ο Ατλαντικός μέχρι την Παταγονία, την Punta Arenas και το στενό του Μαγγελάνου.
Η περιοχή που σου αρέσει στην Αθήνα;
Το κέντρο, η Ερμού, το Σύνταγμα, η ζωή και η φασαρία της πόλης. Το παλιό Υπουργείο Παιδείας έγινε το πεντάστερο ξενοδοχείο Electra Palace στην Πλάκα. Μου αρέσει να πηγαίνω στο roof garden, λίγο πριν τη δύση και να βλέπω τη θέα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.
Το αγαπημένο σου εστιατόριο;
Θα πω δύο αγαπημένα μου, το Κουκουνάρι στον Χολαργό και το Πάζλ στου Ζωγράφου, το δεύτερο έχει τα καλύτερα πρωινά πιάτα και burger.
Μια τέλεια έξοδος;
Μου αρέσει ο ελληνικός μεζές και χαλαρώνω σε Βολιώτικα τσιπουράδικα. Ο μεζές για μένα ενώνει την παρέα, τη συγκεντρώνει γύρω από το τραπέζι. Η ιδέα πίσω από τα μικρά πιατάκια είναι να τους φέρεις όλους κοντά, να δοκιμάσεις, να μοιραστείς, κανείς δεν έχει το δικό του πιάτο.
Το αγαπημένο σου φαγητό;
Το πιο νόστιμο φαγητό έχει απλά, φρέσκα και τοπικά υλικά. Ελληνική κουζίνας της μαμάς λοιπόν, αρνάκι γιουβέτσι και ξέρω όλα τα μυστικά.
Τι θα μαγείρευες σε ένα αγαπημένο πρόσωπο;
Παραδοσιακή σπανακόπιτα με διπλό φύλλο και μπόλικο ελαιόλαδο, το αγαπημένο φαγητό του Μιχάλη, του γιού μου.
Ποια κουζίνας προτιμάς και γιατί
Την Ασιατική κουζίνα, έζησα πολλά χρόνια στις Φιλιππίνες και είναι φυσικά η πατρίδα της συζύγου μου. Η κουζίνα της χώρας είναι πραγματική fusion, έχει ποικιλία, παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής και είναι νόστιμη. Το adobo με κοτόπουλο ή χοιρινό είναι πιάτο που τρως και ξανατρώς.
Τι είναι η μαγειρική για σένα;
Το μαγείρεμα είναι προσωπική διαδικασία και ο χώρος της κουζίνας είναι δημιουργικός και απαιτητικός ταυτόχρονα. Πρέπει πραγματικά να αγαπάς αυτό που κάνεις και να απολαμβάνεις κάθε κομμάτι της διαδικασίας.
Διάβασε ακόμα: 9 Ευρωπαϊκές πόλεις, για βόλτες, αγορές και καλό φαγητό
-Ο Πάνος Γεωργόπουλος ζει στην Αθήνα και τον συνάντησα στον χώρο εργασίας του, το κρουαζιερόπλοιο Vasco da Gama, όπου έχει τη διεύθυνση και την επιμέλεια της κουζίνας.