Αναζήτηση Ημέρα Νύχτα
Αναζήτηση

Με ξεναγό την dot2dot

Η Βασιλική Καρτσιακλή στον χώρο της ομάδας dot2dot
Η Βασιλική Καρτσιακλή πιστεύει πως την ξενάγηση την κάνει μοναδική εμπειρία η αφήγηση, ο τρόπος που τη μοιράζεσαι.
Total
0
Shares

H ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη από τη Βασιλική Καρτσιακλή της ομάδας dot2dot είναι εξαιρετικός τρόπος για να μάθεις την ιστορία της πόλης.

Ποια είναι η dot2dot

Η δημιουργική ομάδα dot2dot πραγματοποιεί βιωματικές ξεναγήσεις για όλους. Ουσιαστικά με διαφορετική οπτική ξανασυστήνει την ιστορία της Θεσσαλονίκης με απλό, προσιτό και καινοτόμο τρόπο.

Τι κάνει την ξενάγηση ξεχωριστή;

Το θέμα που επιλέγεις πάντα παίζει ρόλο αλλά την ξενάγηση κάνει ξεχωριστή ο τρόπος που τη μοιράζεσαι με το κοινό. Η αφήγηση και τα εκφραστικά μέσα που επιλέγεις την κάνουν πραγματική εμπειρία.

Πώς επιλέγεις το θέμα;

Από μια συζήτηση με φίλους, μια λεπτομέρεια σε ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα εποχής αλλά και από ταξίδια που κάνω και θέλω να μοιραστώ.

Η φωτογράφιση έγινε στον χώρο της ομάδας dot2dot στην οδό Γεωργίου Σταύρου 6, στη Θεσσαλονίκη

Τι σε εμπνέει;

Συνήθως είναι η ίδια η έρευνα για μια συγκεκριμένη εποχή που μου δημιουργεί εικόνες για τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν. Αργότερα αυτές τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές τις μεταφέρω στο κοινό με τρόπο ξεχωριστό. Με λίγα λόγια ζωντανεύω την ιστορία μπροστά στα μάτια τους.

Η Θεσσαλονίκη για σένα

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη μαγική σαν προορισμός και με γοητεύει κυρίως η ενέργεια και η ιστορία της. Αν ξεπεράσει κάποια από τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων, όπως της συγκοινωνίας, τα σκουπίδια, την έλλειψη προσβασιμότητας κτλ., είναι μια πόλη όμορφη για να ζεις.

Η πιο δημοφιλής ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη

Η βραδινή μας ξενάγηση με τίτλο «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια» με τον Γιώργο Μαντζουρανίδη, μέλος της dot2dot με αγάπη στο μεταφυσικό. Ηθοποιοί, live performances και ήχοι διατηρούν το στοιχείο της έκπληξης με καταστάσεις που δεν περιμένεις. Την έχουν χαρακτηρίσει ξενάγηση-«ταινία», με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο συγκινητικά σχόλια που έχω λάβει.

Πες μας μερικά ακόμα μυστικά

Η Θεσσαλονίκη κρύβει όντως μυστικά. Τόσο τα μνημεία όσο και οι γειτονιές έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Για παράδειγμα, ο Φραγκομαχαλάς με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν η ευρωπαϊκή συνοικία του κέντρου και κρύβει μια καθολική εκκλησία από το 1900. Στα ανατολικά, η Βίλλα Αλλατίνη φιλοξένησε έναν εξόριστο σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην Άνω Πόλη, οι Κήποι του Πασά, είναι από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα με ιδιαίτερη ιστορία.

Ξενάγηση στην Άνω Πόλη

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο

Τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ είναι η μεγαλύτερη νεκρόπολη της χώρας με 20.500 νεκρούς και ιστορίες που συγκλονίζουν. Διαφορετικές φυλές του κόσμου (Σέρβοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Σενεγαλέζοι, Ινδοκινέζοι, Μαρονικοί, Ιταλοί κ.α.) κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έζησαν για ένα διάστημα εκατέρωθεν της οδού Λαγκαδά. Ο τόπος που φιλοξένησε αρχικά τα αντίσκηνα των ανθρώπων αυτών, μετατράπηκε σε τόπο ταφής τους. Σήμερα, οι συμμετρικά τοποθετημένοι σταυροί μαρτυρούν μια ιστορικά δύσκολη περίοδο, ενώ τα λουλούδια δίπλα τους, κάποιον συγγενή που έναν αιώνα μετά βρήκε τον άνθρωπό του.

Τι δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη

Σίγουρα τα Κάστρα και μια βόλτα στην Άνω Πόλη μαζί με φαγητό στα πολλά και ωραία μικρά ταβερνάκια. Εξαιρετική κουζίνα και διάσημα γλυκά υπάρχουν παντού στο κέντρο, άλλωστε η Θεσσαλονίκη είναι στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Τις βίλλες στα ανατολικά, στην περίφημη κοσμοπολίτικη συνοικία της πόλης. Οι τεράστιοι κήποι τους φιλοξένησαν garden party με υψηλούς προσκεκλημένους και πραγματικά σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. Τώρα αν ο χρόνος είναι λίγος, βιώνεις όλο το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης σε ένα μόνο μνημείο, τη Ροτόντα.

Άποψη της Θεσσαλονίκης από την Άνω Πόλη

Μοιράσου μια εμπειρία ξενάγησης

Μέσα σε δέκα χρόνια έχω ζήσει πολλές εμπειρίες, κάποιες ιδιαίτερα συγκινητικές. Μια ξενάγηση που ξεχωρίζω ήταν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη δυτική πλευρά της πόλης. Τα κτίρια που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, γίνονται το σκηνικό για να ειπωθεί η αληθινή ιστορία ενός κρατούμενου στις σκληρές συνθήκες του «Νταχάου» της Θεσσαλονίκης, όπως έχουν χαρακτηρίσει το στρατόπεδο. Η ιστορία είναι δυνατή και πάντα συγκινεί το κοινό αλλά θυμάμαι μια κυρία να παρακολουθεί με δάκρυα στα μάτια και μαζί της να κλαίει και το σκυλάκι που κρατούσε αγκαλιά. Ήταν από τις πιο δυνατές ξεναγήσεις.

Έχω βέβαια ιστορίες και από τις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι: Ο Αστερίξ στη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη». Ο Αστερίξ, που είναι ηθοποιός, βλέπει με τα παιδιά τα Ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται όταν περαστικοί – μικροί και μεγάλοι – βλέπουν τον Αστερίξ να περπατά στην Πλατεία Ναυαρίνου, στην Καμάρα και σε άλλα σημεία του κέντρου. Ξεχωρίζω τον ενθουσιασμό και την αγάπη των παιδιών στο τέλος της ξενάγησης όταν όλα τον αγκαλιάζουν σφιχτά και ζητούν αυτόγραφα.

-Η Βασιλική Καρτσιακλή σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Έχει μεταπτυχιακό στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη, είναι πιστοποιημένη ξεναγός, ιδρυτικό μέλος της ομάδας dot2dot και η ξενάγηση μαζί της ήταν όχι μόνο επιμορφωτική αλλά απολαυστική εμπειρία.

Διάβασε ακόμα: 9 Ευρωπαϊκές πόλεις, για βόλτες, φαγητό και αγορές

Total
0
Shares
11 λόγοι για να πας στη Λισαβόνα

11 λόγοι για να πας στη Λισαβόνα

Γνώρισε τη γοητευτική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας

Comments1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like