Το βιώσιμο ταξίδι είναι το μέλλον του τουρισμού. Η μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι από τις πιο πολυσυζητημένες πτυχές των βιώσιμων ταξιδιών. Σύμφωνα με το GBTA(Global Business Travel Association), οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες βιωσιμότητας για τους επαγγελματίες του ταξιδιού είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα, η ενεργειακή απόδοση και η μείωση των απορριμμάτων.
Οι φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές αποτελούν το βασικό συστατικό οποιασδήποτε βιώσιμης ταξιδιωτικής στρατηγικής.
Διάβασε ακόμα : Γκέτεμποργκ, η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο
6 τρόποι για να ταξιδέψεις υπεύθυνα
Τα ταξίδια είναι προνόμιο, σε φέρνουν κοντά στα πιο όμορφα μέρη και έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς. Τα υπεύθυνα ταξίδια από την άλλη αφορούν ενέργειες μικρές ή και μεγαλύτερες που αλλάζουν τη ζωή μας.
Ταξίδι με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα
Η τουριστική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και μεγάλα οδικά ταξίδια, μέχρι κρουαζιέρες με βαριές εκπομπές άνθρακα, οι σημερινοί ταξιδιώτες είναι όλο και πιο “υπεύθυνοι” για τις ταξιδιωτικές τους επιλογές. Κάποιες από τις επιλογές είναι ακριβές αλλά κάποιες είναι απλές και μπορείς να κάνεις την αλλαγή.
- Όταν επιλέγεις αεροπορική εταιρεία, επίλεξε αερομεταφορείς που διαθέτουν στρατηγική βιωσιμότητας.
- Για τις μικρές αποστάσεις και όταν μπορείς, προτίμησε το τρένο, το λεωφορείο, ακόμα και το αυτοκίνητο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίγεια μεταφορά έχει λιγότερους ρύπους από την πτήση.
- Όταν φτάσεις στον προορισμό σου: περπάτησε, κάνε ποδήλατο ή πάρε τη δημόσια συγκοινωνία.
Σεβασμός στο περιβάλλον και την άγρια ζωή
- Πάντα να ταξιδεύεις με τη φιλοσοφία “κοιτάω και δεν αγγίζω”. Όπως λέει και το ρητό, άφησε μόνο τα ίχνη σου, σεβάσου το περιβάλλον και μην αφήνεις σκουπίδια.
- Όσον αφορά την άγρια ζωή, ποτέ μην ταΐζεις τα ζώα, ειδικά τους πιθήκους και τους μπαμπουίνους που παραμονεύουν.
- Η φιλοσοφία «κοίτα, και μην αγγίζεις» ισχύει και κάτω από το νερό. Όταν κολυμπάς με αναπνευστήρα ή κάνεις καταδύσεις, απόφυγε να αγγίζεις τους εύθραυστους κοραλλιογενείς υφάλους και ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών.
Υποστήριξε τους ντόπιους
- Αναζήτησε επιχειρήσεις και οργανισμούς που υποστηρίζουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Εξίσου σημαντικό, τα τρόφιμα του εστιατορίου να προέρχονται από τοπική, ηθική και βιώσιμη πηγή.
- Αγόρασε τοπικά προϊόντα από παραγωγούς και τοπικά σουβενίρ και φυσικά δώσε φιλοδώρημα όταν μπορείς.
Σεβασμός στον πολιτισμό
- Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του ταξιδιού είναι οι άνθρωποι που συναντάς. Γνώρισε ανθρώπους στα μέρη που επισκέπτεσαι, κατανόησε κουλτούρες, θρησκείες και παραδόσεις αλλά κυρίως δείξε σεβασμό.
- Πάντα να ρωτάς πριν τραβήξεις φωτογραφίες προσώπων, ίσως κάποιες φορές μιλώντας στη γλώσσα τους.
Ταξίδεψε σε λιγότερο γνωστά μέρη
- Υπάρχουν πολλοί προορισμοί (Μάτσου Πίτσου, Γκαλαπάγκος, Μπουτάν, Βενετία κ.α) που έχουν λάβει με επιτυχία μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον υπερτουρισμό και τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μέτρα όπως η μείωση του αριθμού των επισκεπτών και η εφαρμογή τελών/φόρων, συμβάλλουν στη διατήρηση αυτών των ιστορικών προορισμών.
- Ήρθε η ώρα να δώσουμε, σε μερικά από τα πιο υπερπλήρη τουριστικά μέρη, την ευκαιρία να αναπνεύσουν. Καθώς αναρρώνουν, πήγαινε εκεί που δεν είναι τα πλήθη.
Προτίμησε βιώσιμους προορισμούς
- Ορισμένοι προορισμοί, όπως το Μπουτάν, η Χιλή και η Σκανδιναβία, είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενεργό διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο. Το αεροδρόμιο της Ινδίας στο kochi είναι το πιο πράσινο αεροδρόμιο του κόσμου.
Το Μπουτάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα υπεύθυνου προορισμού. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο αρνητική στον άνθρακα και επίσης η πρώτη που έκανε την προστασία του περιβάλλοντος νόμο του κράτους.
Διάβασε ακόμα: Το Άμστερνταμ Nood είναι η πιο βιώσιμη γειτονιά
Πώς είσαι τελικά συνειδητοποιημένος καταναλωτής;
- Ψώνισε λιγότερα, υποστήριξε τους ντόπιους επιχειρηματίες και απόφυγε παράνομα προϊόντα, όπως ελεφαντόδοντο, δέρματα ζώων, γούνα, κοράλλια και άλλα.
- Ζήσε με λιγότερο χαρτί. Η μετάβαση από έντυπα σε ψηφιακά ταξιδιωτικά έγγραφα είναι μια απλή και βολική πρακτική βιωσιμότητας. Αυτό όχι μόνο μειώνει την κατανάλωση χαρτιού, αλλά κάνει πιο αποτελεσματικό τον προγραμματισμό και την οργάνωση του ταξιδιού. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν τις δικές τους εφαρμογές για ψηφιακές κάρτες επιβίβασης.
- Ταξίδεψε light και μην ξεχνάς την επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα. Αν αγαπάς τις παραλίες, βεβαιώσου πως το αντιηλιακό σου είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
- Ξενοδοχεία και βιώσιμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Sustainable Hospitality Alliance, τα ξενοδοχεία πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα ανά δωμάτιο κατά 66% έως το 2030 . Πολλές μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν ήδη εφαρμόσει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης.
- Ζήσε με λιγότερο πλαστικό. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές απορριμμάτων, πάρε για παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι αντί για πλαστικό μπουκάλι νερού και καφέ χωρίς το πλαστικό καπάκι.
tip/ αυτές είναι μόνο κάποιες ιδέες και πράξεις που μπορείς εύκολα να εφαρμόσεις. Είναι απλές και τις περισσότερες φορές κοστίζουν λιγότερο. Το Άμστερνταμ, η Βενετία και η Νορβηγία με τα φιόρδ, δεσμεύτηκαν ήδη για καινοτόμα μέτρα βιωσιμότητας, για να εξασφαλίσουν ότι οι προορισμοί τους θα επιβιώσουν.
Βρήκες αυτό το post χρήσιμο; μοιράσου το μέσω του Facebook και μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις σε Instagram και facebook